In deze opleiding ga je samen aan de slag om achter het gedrag te leren kijken en gedrag te kunnen interpreteren. Hoe je kijkt, maakt wat je ziet en juist dit kijken nemen we met elkaar onder de loep.
Je leert jouw handelingsrepertoire te vergoten om gedragingen van kinderen en leerkrachten beter te doorgronden. We werken vanuit praktijksituaties aan de theorie en onderzoeken hoe je de theorie weer aan jouw eigen praktijk en die van de collega’s kunt verbinden. Dit doen we vanuit verschillende perspectieven; waarderend, kritisch, coachend, inclusief en pedagogisch. Tegelijk verbinden we ieder perspectief aan de brede schoolcontext.
De opleiding Gedragsspecialist is opgebouwd uit 6 modules waarin verschillende hoofdthema’s centraal staan:
Visie en beroepsbeeld
Wat is nu gedrag? Je krijgt kennis over en inzicht in visies, theorieën en beleid ten aanzien van gedrag en pedagogisch handelen. Hoofdthema’s: de pedagogische opdracht en leren kijken door een gedragskundige bril.
De school
Iedereen hoort erbij! Je leert hoe je de school een veilige en kansrijke plek voor iedere leerling kunt laten zijn, zodat leerling en leerkracht samen kunnen floreren. Hoofdthema: inclusie.
De groep
Je leert hoe je onderzoekend handelend te werk gaat om de onderwijsbehoeftes van leerlingen, subgroepen en groepen met (specifieke) onderwijsbehoeftes op het gebied van gedrag in kaart te brengen. Hoofdthema’s: Geweldloos Verzet & Verbindend Gezag en Traumasensitief lesgeven.
De Leerkracht
Het juiste doen, op het juiste moment, ook in de ogen van de leerling. Je leert hoe je achter het gedrag kunt kijken en progressiegericht kunt handelen op niveau van de leerling, de groep en de school. Hoofdthema’s: Pedagogische Tact en progressiegericht werken en coachen.
Het kind
Aansluiten bij de leerling in plaats van uitsluiten van de leerling. Je leert hoe je de stem van de leerling de ruimte kunt geven met aandacht voor sterke kanten en ondersteuningsbehoeften. Hoofdthema’s: specifieke onderwijsbehoeften, sterke kantenbenadering en executieve functies.
Learning partners en specifieke onderwijsbehoeften
Je leert hoe je de leerkracht kunt begeleiden met handelingsadviezen voor in de groep en hoe je het schoolteam kunt begeleiden bij het vertalen van de visie van de school naar de praktijk. Hoofdthema’s: samenwerken en systemisch werken.
Als rode draad door de opleiding staan reflectie, de eigen rol als specialist, onderzoek van de werkcontext en het leggen van verbinding tussen verschillende disciplines in de school centraal. Tijdens de bijeenkomsten maken we gebruik van een divers palet aan gastsprekers.