Als je aan kinderen van 8 jaar vraagt: “Speel je liever buiten op het strand of binnen op de computer?”, dan kiest een ruime meerderheid voor het strand. Leg je de kinderen vervolgens foto’s voor van speelplekken, variërend van een binnenspeeltuin tot ‘wilde’ natuur, dan kiest opnieuw een meerderheid voor natuurrijke buitenspeelplekken. De ontwikkelingskansen die natuur daarmee kinderen biedt, zijn de afgelopen jaren in onderzoek beschreven. Ondanks deze positieve bevindingen verdwijnt natuur steeds meer uit kinderlevens.
Pedagogische ruimte
Met onderzoek, onderwijs en professionaliseringsactiviteiten in onderwijs, kinderopvang en zorg wil het lectoraat Natuur & Ontwikkeling Kind laten zien dat de fysieke omgeving een pedagogische ruimte is; een ruimte waarin het voor kinderen al dan niet goed vertoeven is en waar leren en ontwikkelen wordt gestimuleerd of wellicht afgeremd. Vanuit dit perspectief is de inrichting van de fysieke omgeving een pedagogische verantwoordelijkheid en verdient daarom een plek in het pedagogisch handelen van professionals.
Wil je dat je leerlingen enthousiast worden van leren? Dan is de natuur het perfecte klaslokaal! Ons Lectoraat Natuur & ontwikkeling kind laat zien hoe belangrijk de natuur is voor de ontwikkeling van kinderen. Door kinderen in aanraking te brengen met de natuur stimuleren we hen:
- Fysieke ontwikkeling: buitenspelen bevordert de motorische vaardigheden, het uithoudingsvermogen en de gezondheid.
- Cognitieve ontwikkeling: in de natuur leren kinderen door te ervaren en te ontdekken. Ze ontwikkelen hun zintuigen, nieuwsgierigheid en probleemoplossend vermogen.
- Sociale ontwikkeling: samen spelen in de natuur versterkt vriendschappen en leert kinderen samenwerken.
- Emotionele ontwikkeling: de natuur heeft een kalmerend effect en kan bijdragen aan een positief zelfbeeld.
- Creatieve ontwikkeling: de natuur inspireert tot fantasie en creativiteit.
Wat wij doen:
- Onderzoek: we onderzoeken hoe natuur het leren en ontwikkelen van kinderen ondersteunt.
- Opleidingen: we bieden cursussen en workshops aan om leerkrachten te helpen bij het integreren van natuur in hun lespraktijk. Verder verzorgen we een minor en een masteropleiding.
- Samenwerking: we werken samen met scholen, kinderopvang en andere partners om natuurrijke leeromgevingen te creëren.
- Waarom buitenonderwijs?
- Meer plezier: kinderen vinden het vaak leuker om buiten te leren dan binnen.
- Betere concentratie: door regelmatig even naar buiten te gaan, kunnen kinderen zich beter concentreren.
- Diepere kennis: door directe ervaring met de natuur krijgen kinderen een beter begrip van natuurlijke processen.
- Duurzaamheid: buitenonderwijs draagt bij aan een duurzame toekomst door kinderen al vroeg bewust te maken van hoe mens en natuur met elkaar verbonden en van elkaar afhankelijk zijn.