Je hebt vast weleens ouders meegemaakt die agressief reageren als je voorzichtig het gedrag van hun kind aan de orde wilt stellen. Of ouders die juist helemaal nergens op reageren, maar wel direct aan de bel trekken als ze het gevoel hebben dat hun kind door school wordt benadeeld. Hoe ga je om met ouders die de afspraken niet nakomen en steeds terugkomen op de afspraken die je eerder hebt gemaakt? Hoe ga je in gesprek met ouders die via (digitale) communicatiemiddelen, zoals Parro, veel te grof berichtjes posten? Hoe kun je met ouders in gesprek gaan zonder gelijk in de verdediging te schieten? Sommige ouders blijven veel te lang hangen in de klas, hoe kun je deze ouders op een correcte, maar vriendelijke wijze duidelijk maken dat dit niet de bedoeling is?
Tijdens deze training ga je samen met anderen actief aan de slag met het voeren van uiteenlopende gesprekken met ouders. Denk hierbij aan 10-minuten gesprekken, adviesgesprekken en slecht-nieuwsgesprekken, maar ook spontane gesprekken die ontstaan tijdens het halen of brengen van de leerlingen. We koppelen theorie direct aan de praktijk en maken gebruik van de casuïstiek die jullie van te voren inbrengen. Er wordt gewerkt met een trainersacteur en rollenspellen.
Tijdens de bijeenkomsten staat communicatie met ouders centraal. Theoretische kaders worden uitgelegd aan de hand van oefensituaties. De workshop richt zich op:
- Inzicht krijgen in theoretische kaders over gespreksvoering.
- Begrijpen van het effect van verbale en non-verbale communicatie, zowel vanuit de ander als vanuit jezelf.
- Leren met meer zelfvertrouwen in te spelen op onverwacht gedrag.
- Optimaliseren van de communicatie met ouders.