Professionalisering

Post-hbo opleiding

Inhoud

Inhoud

Gevoelige onderwerpen in de klas of op school bespreken kan best spannend zijn. Vaak is er weinig tijd om alle perspectieven te overwegen en hierover met collega’s te praten of als school een standpunt in te nemen. In deze inspiratieworkshop gebruiken we praktijksituaties, nemen we afstand om te reflecteren en zoomen we vervolgens in om praktische oplossingen te vinden. Dit levert een effectieve aanpak tegen polarisatie op!

In deze op maat training voor schoolteams leer je bijvoorbeeld:

  • Omgaan met gevoelige onderwerpen: effectieve methoden om gevoelige en polariserende onderwerpen in de klas te bespreken.
  • Reflecteren en analyseren: hoe je praktijksituaties kunt analyseren en bespreken zonder polarisatie te versterken.
  • Veilig klimaat creëren: technieken om een veilige en inclusieve omgeving te waarborgen voor alle leerlingen en collega’s.
  • Communicatieve vaardigheden: verbeter je vaardigheden om gesprekken over gevoelige thema’s constructief te voeren.
  • Schoolstandpunt en teamgesprekken: hoe je als schoolteam een gezamenlijke visie en aanpak kunt ontwikkelen voor het bespreken van maatschappelijke vraagstukken.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van de komende evenementen
Ontvang updates over beschikbare beurzen en subsidies
Krijg nieuwe ideeën voor je persoonlijke ontwikkeling
Schrijf je in
Programma opbouw

Programma opbouw

Dit programma is een op maat traject. In samenspraak met de trainer ontwikkelen we een programma dat past bij jullie ontwikkelbehoefte als schoolteam.

 

Doelgroep

Doelgroep

Deze training is bedoeld voor leerkrachten, schoolleiders en andere onderwijsprofessionals die hun vaardigheden willen verbeteren in het bespreken van uitdagende maatschappelijke vraagstukken in de klas en op school.

Praktische informatie

Praktische informatie

Duur: in overleg
Startdatum: in overleg
Locatie: eigen schoollocatie
Trainer: Pieter Boshuizen
Opleidingskosten: op basis van offerte

Quotation mark

“Education cannot compensate for society” (Bernstein). Pieter houdt zich bezig met de rol van de school in de samenleving. Afgestudeerd in pedagogische ethiek en onderwijskunde, denkt hij kritisch met teams mee wat zij van waarde vinden op school en wat dit vraagt voor de vormgeving van het onderwijs. Zijn expertise ligt op het gebied van burgerschapsvorming, kansengelijkheid en waardengedreven professionalisering.

Pieter Boshuizen - Docentonderzoeker

Leer gevoelige onderwerpen effectief en veilig te bespreken in de klas en creëer een inclusieve schoolomgeving!

Dit zeggen anderen - Uitdagende maatschappelijke vraagstukken

Pieter Boshuizen

Docentonderzoeker

Dit zeggen anderen

Uitdagende maatschappelijke vraagstukken

Leg jullie ontwikkelvraag aan ons voor!

Meer informtie over dit traject
Team Thomas More Academie

Team Thomas More Academie

Team TMA

Anderen kozen ook

Teamscholing Burgerschap: wat kun je ermee?

Hoe ga je als schoolteam om met uitdagingen die de democratie onder druk zetten? Hoe bespreek je met leerlingen en collega's onderwerpen als geloofskwesties, complottheorieën, vooroordelen en onderbuikgevoelens? Deze teamscholing biedt een platform om als team te reflecteren op en te werken aan het creëren van oefenplaatsen voor democratisch samenleven binnen de school. Leer hoe je een onderzoekende houding aanneemt en professionele gesprekken voert die leiden tot een gedeelde pedagogische visie en een positieve schoolcultuur.

Lees meer
Lees meer over

Teamscholing Burgerschap, wat doen we eigenlijk al?

Veel scholen zijn al volop bezig met burgerschapsonderwijs, maar door de drukte van alledag wordt dit niet altijd erkend of geoptimaliseerd. Deze teamscholing helpt jouw school inzicht te krijgen in wat er al gebeurt op het gebied van burgerschap en biedt concrete handvatten om dit verder te versterken. Met de hulp van een expert brengen we in kaart wat jullie school al doet, wat dit oplevert voor het team en de leerlingen, en wat er nog ontbreekt. Dit maatwerktraject resulteert in een helder en duurzaam plan voor burgerschapsonderwijs.

Lees meer
Lees meer over

Post-hbo opleiding Wereldburgerschap

Tijdens de Post-hbo opleiding Wereldburgerschap ontwikkel je de kennis en vaardigheden om het burgerschapsonderwijs binnen jouw school doelgericht en herkenbaar in praktijk te brengen. Je schept ruimte voor dialoog en onderwijsactiviteiten die concreet bijdragen aan wat ons persoonlijk en gezamenlijk als samenleving dierbaar is. Deze opleiding helpt je een doorleefde visie op burgerschapsonderwijs te ontwikkelen, waarbij je burgerschap vanuit zowel nationaal als globaal perspectief bekijkt. Hierdoor kun je doordachte keuzes maken ten aanzien van jullie curriculum en vertaalt ‘grote’ vragen naar concrete onderwijsactiviteiten. Je leert alles te vertalen in beleid en krijgt veranderkundige kennis en coachvaardigheden aangereikt om je team mee te nemen in jouw enthousiasme voor burgerschapsonderwijs.

Lees meer
Lees meer over