Kansengelijkheid gaat niet alleen over onder-advisering, maar ook over de samenwerking met ouders, de inrichting van het onderwijs en de cultuur op school. Hoe kun je bijvoorbeeld samenwerken met ouders die geen ervaring hebben met het Nederlandse onderwijssysteem? En hoe zorg je dat alle kinderen uitgedaagd worden in de lessen? Hoe spreek je in de lerarenkamer op een constructieve manier over de leerlingen?
Voor elke school betekent werken aan kansengelijkheid iets anders. We helpen jullie daarom graag op weg om in jullie specifieke context aan de slag te gaan met kansengelijkheid in het onderwijs. En dit doen we op verschillende verdiepingsniveaus:
Inspiratie
Ben je nieuwsgierig naar kansengelijkheid in het onderwijs? Tijdens een inspiratiebijeenkomst gaan we in op de theoretische achtergrond van kansengelijkheid en hoe je daar als school een bijdrage aan kunt leveren. We leggen uit hoe verregaand de gevolgen van kansenongelijkheid zijn en geven inspiratie mee om mee te gaan oefenen in je eigen klas.
Cursus
Tijdens een training van vier bijeenkomsten gaan we dieper in op jouw rol als onderwijsprofessional. Daarbij richten we ons op de samenwerking met ouders, de inrichting van het onderwijs en de cultuur op school. Onder begeleiding van inhoudelijke experts bespreken we hoe je in jouw onderwijspraktijk kunt werken aan gelijke kansen. Welke rol spelen onbewuste vooroordelen in de praktijk? Wie ben jij zelf als professional? Aan het eind van dit traject heb je een beeld hoe jij in jouw eigen praktijk kunt bijdragen aan kansengelijkheid.
Duurzaam traject
In een maatwerktraject neem jij samen met enkele collega’s het voortouw bij het werken aan gelijke kansen op jullie school. Dit doe je in samenwerking met een procesbegeleider en in nauwe afstemming met jullie leidinggevenden. Je organiseert activiteiten met je collega’s en bedenkt samen manieren om de kansengelijkheid op jullie school te versterken. Zo werken we toe naar een duurzame verandering.