Professionalisering

Post-hbo opleiding

Inhoud

Inhoud

Deze opleiding biedt je de tools en inzichten om achter het gedrag te kijken en dit gedrag te interpreteren. Hoe je kijkt maakt wat je ziet, en juist dit kijken nemen we met elkaar onder de loep. Je leert je handelingsrepertoire te vergroten om gedragingen van kinderen en leerkrachten beter te doorgronden. We werken vanuit praktijksituaties aan de theorie en onderzoeken hoe je deze theorie kunt verbinden met jouw eigen praktijk en die van je collega’s. Dit doen we vanuit verschillende perspectieven: waarderend, kritisch, coachend, inclusief en pedagogisch. Tegelijkertijd verbinden we ieder perspectief aan de brede schoolcontext.

De opleiding bestaat uit zes modules, elk met een eigen focus en inhoud. Tijdens de modules komen theorie en praktijk samen, waarbij we vanuit verschillende perspectieven werken om gedrag te begrijpen en te beïnvloeden. Het programma biedt zowel theoretische kennis als praktische vaardigheden, en legt een sterke nadruk op reflectie en samenwerking.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van de komende evenementen
Ontvang updates over beschikbare beurzen en subsidies
Krijg nieuwe ideeën voor je persoonlijke ontwikkeling
Schrijf je in
Programma opbouw

Programma opbouw

Onze opleiding Gedragsspecialist is opgebouwd uit zes modules:

  • Visie en beroepsbeeld: Kennis en inzicht in visies, theorieën en beleid ten aanzien van gedrag en pedagogisch handelen.
  • De school: Wat is nu gedrag? Leren kijken achter het gedrag en handelen op het niveau van de leerling, de groep en de school.
  • De groep: Een veilige en kansrijke plek voor iedere leerling creëren zodat zowel leerling als leerkracht kunnen floreren.
  • De leerkracht: Onderzoekend en handelend te werk gaan om onderwijsbehoeften van leerlingen en groepen in kaart te brengen.
  • De leerling: Progressiegericht werken, mindset en motivatietheorie toepassen om de stem van de leerling ruimte te geven.
  • Learning partners en specifieke onderwijsbehoeften: Begeleiden van leerkrachten en schoolteams in het vertalen van de schoolvisie naar de praktijk.

Reflectie, de eigen rol als specialist, onderzoek van de werkcontext en het leggen van verbindingen tussen verschillende disciplines in de school staan centraal in de opleiding. We maken tijdens de bijeenkomsten gebruik van een divers palet aan gastsprekers.

Doelgroep

Doelgroep

Leerkrachten met een paar jaar ervaring in het onderwijs en zich verder willen bekwamen in gedragsbegeleiding. Je hebt de ambitie ook andere leerkrachten in je team te gaan begeleiden, hun handelingsrepertoire te vergroten en de visie van de school te vertalen naar de praktijk.
Om deze opleiding te kunnen volgen heb je een bachelor opleiding afgerond: bij voorkeur pabo, of een vergelijkbare kwalificatie.

Praktische informatie

Praktische informatie

Duur: 11 bijeenkomsten
Startdatum: 3 oktober 2024
Lesmoment: donderdagen van 15:30-20:00 uur
Locatie: Thomas More Hogeschool Rotterdam
Trainers: Janneke Bodegom en Sanne Boer
Opleidingskosten: €3.080,50
Arrangementskosten: €141,00
Toelatingseisen: Een afgeronde bacheloropleiding (bij voorkeur pabo) en werkervaring in het onderwijs.
Afronding: Diploma

Bijzonderheden

Bijzonderheden

Als deelnemer aan onze Post-hbo opleidingen ontvang je regelmatig uitnodigingen om kosteloos deel te nemen aan diverse inspiratielezingen en ontmoetingen.

Quotation mark

Janneke werkte 20 jaar in het PO als leerkracht en gedragsspecialist, waarvan ook enkele jaren in het SO cluster 4 bij leerlingen met een psychiatrische dagbehandeling. Haar vuurtje brandt om (toekomstige) leerkrachten ervan bewust te maken dat de grootste informatiebron voor hun eigen handelen binnen handbereik is: de leerling. Voor Janneke ligt de essentie hierbij in het denken in ondersteuningsbehoeften, sterke kanten en mogelijkheden. Ze werkt graag vanuit een progressiegerichte benadering waarbij ze oog heeft voor dat wat er al is en jouw kwaliteiten. Vanuit de bewustwording die dan ontstaat, kun jij je impact op de praktijk vergroten.

Janneke Bodegom - Trainer

‘Education is the most powerful weapon which you can use to change the world’ (Nelson Mandela). Sanne is onze expert op het gebied van persoonlijk leiderschap. Zij heeft 10 jaar voor de klas gestaan en is NLP-coach en onderwijskundige (MEd). Haar drijfveer? Dat zowel leerkrachten als leerlingen met een spránkel in hun ogen naar school komen. Zin om te werken, zin om te leren! Sanne staat bekend om haar nieuwsgierige, verfrissende kijk op onderwijs en heeft als motto: Let’s spark!

Sanne Boer - Trainer

Word de gedragsspecialist die elk kind doet stralen en de klas laat bloeien.

Dit zeggen anderen - Post-hbo Gedragsspecialist

Janneke Bodegom

Trainer

Sanne Boer

Trainer

Dit zeggen anderen

Post-hbo Gedragsspecialist

Direct aanmelden of meer informatie

Inschrijven Contact
Team Thomas More Academie

Team Thomas More Academie

Team TMA

Anderen kozen ook

Post-hbo opleiding Specialist Cultuurresponsief en meertaligheid in het onderwijs

Voel jij je uitgedaagd om optimale onderwijskansen voor alle kinderen in jouw school te realiseren? Ben jij geïnteresseerd in hoe je het beste onderwijs kan verzorgen voor nieuwkomers en meertalige leerlingen in een superdiverse context? Heb jij oog voor de rijkdom van verschillende culturele achtergronden en hoe je hiermee het onderwijs kunt verrijken? Dan is de Post-hbo opleiding Specialist Cultuurresponsief en Meertaligheid in het Onderwijs iets voor jou!

Lees meer
Lees meer over

Post-hbo Opleiding Specialist begaafdheid

Een (hoog)begaafd kind heeft soms net iets anders nodig. Een aanpassing in aanbod of aanpak waardoor het kind echt ‘aan’ kan gaan. Word jij degene die het verschil maakt? Ontwikkel jezelf als persoon en maak kennis met veranderkundige principes. Zo word jij de begaafdheidsspecialist op jouw school, met impact voor het onderwijs aan het (hoog)begaafde kind.

Lees meer
Lees meer over

Master Passend Meesterschap

Hoe zorg je ervoor dat alle kinderen, ongeacht hun leerbehoeftes, optimale kansen krijgen? De Master Passend Meesterschap biedt de oplossing. Deze tweejarige opleiding helpt je ontwikkelen tot een kritische professional met een krachtige visie op verschillen.

Lees meer
Lees meer over