Hoe leren we kinderen om samen, in dialoog na te denken over de toekomst? Hoe stimuleren we hun verbeeldingskracht? Waarom zouden we daar ruimte voor creëren?
Doel
Tijdens de training Toekomstdenken leer je het toekomstdenken in je onderwijspraktijk te faciliteren
Doelgroep
Alle onderwijsprofessionals.
Inhoud
In een filosofisch gesprek denken kinderen na over een betekenisvolle vraag aan de hand van ervaringen. Ze onderzoeken oordelen en handelingsperspectieven, zoekend naar wijsheid. Dit denken is ook altijd een manier van toekomstdenken. Want wie wijsheid in ervaringen ontdekt, ontwikkelt inzicht in gepast handelen in vergelijkbare toekomstige situaties. Denk aan het voorkomen van ongewenste ontwikkelingen of het creëren van wenselijke omstandigheden.
Filosofische gesprekken bevorderen niet alleen reflectie, maar ook anticipatie. Ze kunnen richting geven en bijdragen aan zoiets als een goed en betekenisvol leven. Maar je kunt toekomstscenario’s ook op een meer directe manier doordenken. Bijvoorbeeld door jezelf af te vragen: Hoe ziet mijn ideale schooldag eruit over 10 jaar? Welke waarden en ontwikkelingen hebben dat scenario beïnvloed?
Wanneer we het toekomstdenken structureren en gewenste én ongewenste toekomstscenario’s in beeld brengen, zijn we beter in staat zelf ons leven vorm te geven. We kunnen individueel en gezamenlijk denken over een gewenste toekomst én eraan werken. Gezien de talloze uitdagingen – sociaal, politiek, economisch, ecologisch, demografisch, technologisch – is toekomstdenken geen luxe, maar een keiharde noodzaak. Zeker in het onderwijs!
Lesdata
- di 07-03-23 18:30 – 21:30 uur
- di 28-03-23 18:30 – 21:30 uur
- di 18-04-23 18:30 – 21:30 uur
- di 16-05-23 18:30 – 21:30 uur
Bijzonderheden
Je kunt ook eerst de Inspiratieavond Toekomstdenken volgen!