Meteen naar de inhoud

Pedagogisch meesterschap

Teamscholingstrajecten
Home » Cursussen » Training Taalverwerking en cultuur sensitiviteit in de grootstedelijke context

Training Taalverwerking en cultuur sensitiviteit in de grootstedelijke context

Herken jij ook dat het soms zo puzzelen is of de taalverwerking de grootste factor van invloed is op de ontwikkeling van een kind? Of dat er toch andere factoren meespelen?
Ontwikkel een meertalige en interculturele houding door verbinding te leggen tussen welbevingen, identiteit, educatief partnerschap, taal en meertaligheid. Want pas wanneer je het kind écht centraal zet, ga je ervaren dat je je beter af kunt stemmen op een superdiverse populatie.

Doel
Vergroot je kennis en vaardigheden van taal en cultuur vanuit de visie ‘taal en cultuur is identiteit’.

Doelgroep
Onderwijsprofessionals met nieuwkomers en/of meertalige kinderen in de klas.  

Inhoud
Problemen los je niet op met dezelfde manier van denken. Doe daarom theoretische en praktische kennis op om je beter af te kunnen stemmen en ieder kind echt te zien. Vanuit vier losse workshops leer je het kind echt centraal te stellen. Je kunt de workshops ook los volgen om je te laten inspireren. Maar juist de verbinding tussen de thema’s vormt dat je een krachtige visie kunt vormen vanuit totaliteit. Het is daarom aan te raden alle vier de workshops te volgen.

Taalonderwijs
Krijg meer kennis over meertaligheid in het basisonderwijs. Vergroot daarmee je kennis over eerste en tweede taalverwerving. Daarbij leer je het niveau van een meertalige leerling in kaart te brengen en de ontwikkeling te blijven volgen gedurende de schoolloopbaan.

Sociaal emotioneel leren
Hoe doe je dat nou? Contact maken met een leerling die de taal nog nauwelijks spreekt? Hoe geef je de leerling een veilig gevoel en bouw je een band op? Dat leer je in deze workshop. Daarnaast kun je het belang van sociaal emotioneel leren op waarde schatten als je deze bijeenkomt hebt gevolgd.

Cultuursensitiviteit en ouderbetrokkenheid
Voel jij het ongemak tijdens ontmoetingen binnen een meertalige context? En vind je gesprekken voeren met ouders met een andere etnische achtergrond en thuistaal moeilijk? Je eigen cultuur en die van de ander heeft invloed op jullie manier van handelen en communiceren. Door je hier bewust van te zijn en de kijk op de situatie te veranderen, zul je zien dat een gesprek makkelijker verloopt. We leren je in deze workshop hoe je dat aanpakt.

Trauma
Als leerkracht kun je het verschil maken in het leven van een (getraumatiseerd) kind. Oorlog, onstabiele situaties in de opvoeding, of geweld hebben grote impact op ieder kind. Leer in deze workshop kenmerken te signaleren bij nieuwe, meertalige leerlingen. En weet bovendien welke stappen je vervolgens zet om het kind te helpen. 

Lesdata

  • di 15-11-22 18:30 – 21:00 uur
  • di 06-12-22 18:30 – 21:00 uur
  • di 17-01-23 18:30 – 21:00 uur
  • di 07-02-23 18:30 – 21:00 uur


19.
Cursus

Thema
Optimale onderwijskansen

Organisatie
Thomas More Academie

Locatie
Thomas More Hogeschool

Trainer
Globe Academie i.s.m. Hogeschool Utrecht

Afronding
Bewijs van deelname

Startdatum
15-11-2022

Aantal bijeenkomsten
4

Contacttijd
10-20 uren

Zelfstudie
20-30 uren

Prijs
€ 495,-

Ik heb een vraag

Vraag informatie aan

Ook interessant

Thomas More Academie  |  Stationssingel 80, 3033 HJ, Rotterdam  |  E. pro@thomasmorehs.nl  |  T. 0104657066  |  M. 0612650293
Onderdeel van Thomas More Hogeschool  |  Leveringsvoorwaarden