Meteen naar de inhoud

Onderwijs ontwerpen

Teamscholingstrajecten
Home » Cursussen » Close Reading

Close Reading

Werken aan dieper tekstbegrip in het basisonderwijs!

‘Hoera, begrijpend lezen!’ Hoe vaak hoor je dat in je klas? Veel leerlingen vinden begrijpend lezen niet leuk. Nederlandse leerlingen zijn slecht gemotiveerde lezers. En dat terwijl begrijpend lezen ook wel de belangrijkste vaardigheid voor de 21e-eeuw wordt genoemd. Leerkrachten vinden het lastig om een effectieve en toch ook boeiende les te geven. Herken je dit? De cursus Close Reading zorgt dat jij tekst voor je leerlingen tot leven kunt laten komen!

Doel
Leer een effectieve en boeiende begrijpend leesles te geven:

  • Leer over de werkwijze van Close Reading;
  • Gebruik activerende werkvormen om leerlingen met tekst aan de slag te laten gaan;
  • Ontwerp zelf lessen bij een verhalende tekst, informatieve tekst en andere tekstsoorten, waarmee je direct in de klas mee aan de slag kunt.


Doelgroep
Alle onderwijsprofessionals.

Inhoud
Close Reading is een verdiepende manier van begrijpend lezen waarbij de inhoud van een complexe tekst centraal staat. Deze inhoud wordt in drie sessies steeds verder doorgrond door je leerlingen; per sessie duiken zij steeds dieper de tekst in. Ze gaan hierbij op een actieve manier aan de slag met de tekst. Herlezen, aantekeningen maken, samenvatten, monitoren, samenwerken, redeneren, discussiëren, en reflecteren zijn belangrijke vaardigheden waar het hier om draait. Teksten komen op deze manier tot leven.

We gaan eerst kijken wat er allemaal een rol speelt bij begrijpend lezen. Vervolgens maken we kennis met Close Reading en gaan dit in drie bijeenkomsten steeds verder uitdiepen. Hoe zien de verschillende sessies eruit, hoe pas je dit toe bij diverse tekstsoorten, waar vind je rijke, complexe teksten? Hoe model en differentieer je en welke werkvormen zijn effectief? In elke bijeenkomst wordt tijd ingepland om samen lessen voor te bereiden, zodat het geleerde meteen toegepast kan worden in de praktijk.

Tijdens de cursus worden wetenschappelijke inzichten en de praktijk continu met elkaar verbonden. Daardoor kun je er morgen in de klas gelijk mee aan de slag en kun je ook je collega’s inspireren.

Lesdata

  1. Woensdag 5-10-22 van 18:00 tot 21:00 uur
  2. Woensdag 30-11-22 van 18:00 tot 21:00 uur
  3. Woensdag 25-1-23 van 18:00 tot 21:00 uur

 

Kosten
* De totale kosten voor deze opleiding zijn als volgt opgebouwd:

  • Opleidingskosten: € 450,- (Inclusief onbeperkt koffie & thee arrangement.)
  • Materiaalkosten: € 27,50

Alle genoemde bedragen zijn exclusief btw. Opleidingskosten zijn vrijgesteld van btw. Alle overige kosten worden belast met 9% btw.

Bijzonderheden
Je krijgt het boek ‘Close Reading, werken aan dieper tekstbegrip’ van Diane Lapp e.a. bij de cursus.


35.
Cursus

Thema
Taal- en leesonderwijs

Organisatie
Expertis i.o.v. Thomas More Academie

Locatie
Thomas More Hogeschool

Trainer
Manon Biemans

Afronding
Certificaat

Startdatum
05-10-2022

Aantal bijeenkomsten
3

Contacttijd
5-10 uren

Zelfstudie
10-20 uren

Prijs
€ 450,-*

Ik heb een vraag

Vraag informatie aan

Ook interessant

Thomas More Academie  |  Stationssingel 80, 3033 HJ, Rotterdam  |  E. pro@thomasmorehs.nl  |  T. 0104657066  |  M. 0612650293
Onderdeel van Thomas More Hogeschool  |  Leveringsvoorwaarden