Meteen naar de inhoud

Teamscholingstrajecten

Teamscholingstrajecten
Home » Cursussen » Burgerschap; wat kunnen we ermee?

Burgerschap; wat kunnen we ermee?

De school als oefenplaats voor democratisch samenleven

Hoe gaan we om met gebeurtenissen die de democratie onder druk zetten? In hoeverre bespreken we geloofskwesties, complottheorieën, vooroordelen en onderbuikgevoelens met elkaar als team en met de kinderen? Hoe komen we van waarden tot normen en een pedagogische visie? En hoe doe je dat in overvolle schoolweken?

Deze cursus biedt ruimte om de uiteenlopende ervaringen van jullie als team te onderzoeken. Dit doen we in verschillende gespreksvormen, zodat dat je er direct ook op school op een professionele manier mee aan de slag kunt. Zowel met de leerlingen, als met elkaar als collega’s.

Doel
Creëer oefenplaatsen voor democratisch samenleven binnen je school. Niet alleen voor leerlingen, maar ook binnen het team.

Doelgroep
Leerkrachten, schoolleiders en intern begeleiders.

Inhoud
In deze cursus leer je hoe je binnen de school oefenplaatsen creëert voor democratisch samenleven. Je leert hoe je collega’s en leerlingen kunt helpen:

  • een onderzoekende houding aan te nemen, waarbij het stellen van vragen en nauwkeurig naar elkaar luisteren centraal staat;
  • te reflecteren op hun ervaringen, oordelen en keuzes;
  • zich te verplaatsen in de ander en elkaar te erkennen als gelijkwaardig;
  • hoe ze geschillen en verschillen op een constructieve manier kunnen bespreken;
  • hoe ze kunnen bemiddelen bij kleine incidenten én hoe ze conflicten vreedzaam kunnen oplossen.

 

Na afronding van deze cursus kunnen jullie als team ook goede gesprekken faciliteren met elkaar; je leert een socratische houding aan te nemen en grondig te reflecteren op concrete ervaringen, o.a. in pedagogische gesprekken.

Tijdens de bijeenkomsten werk je samen in praktische opdrachten en oefengesprekken. Je onderzoekt betekenisvolle vragen en werkt aan de benodigde vaardigheden voor gespreksleiders. Je leert de diverse gespreksvormen toe te passen binnen verschillende contexten.

Bijzonderheden: Lees in het artikel ‘Socrates in de klas’, in maart 2020 gepubliceerd door het Nivoz (https://nivoz.nl/nl/socrates-in-de-klas), meer over de trainers en hun doelen met deze training. Onze artikels in onderwijsblad ZorgPrimair (december 2020) over pedagogische gespreksvoering en over de studiedag ‘maatschappelijk controversiële kwesties’ verhelderen deze cursus. Je kunt deze artikelen ook opvragen via pro@thomasmorehs.nl.9b.
Cursus

Thema
Burgerschap

Organisatie
Thomas More Academie

Locatie
eigen schoollocatie

Trainer
Rudolf Kampers
Pieter Boshuizen

Afronding
Bewijs van deelname

Startdatum
n.a.v. offerte

Aantal bijeenkomsten
in overleg

Contacttijd
Op maat uren

Zelfstudie
Op maat uren

Prijs
Op maat

Ik heb een vraag

Vraag informatie aan

Ook interessant

Thomas More Academie  |  Stationssingel 80, 3033 HJ, Rotterdam  |  E. pro@thomasmorehs.nl  |  T. 0104657066  |  M. 0612650293
Onderdeel van Thomas More Hogeschool  |  Leveringsvoorwaarden