Ga naar de inhoud

Het Pad naar Professionele Groei: Jaimy Carstens, Specialist in onderwijs aan het Jonge Kind in Rotterdam

Middenin Rotterdam West bevindt zich de Emmausschool, een binnenstadsschool waar onderwijsprofessionals elke dag hard werken om jonge kinderen een solide basis te bieden. Eén van deze toegewijde leerkrachten is Jaimy Carstens, een gepassioneerde professional die met enthousiasme lesgeeft aan groep 3.

In 2019 voltooide Jaimy haar Post-hbo opleiding Specialist Jonge Kind bij Thomas More Academie. Ze deelt graag hoe deze opleiding haar heeft gevormd en hoe het haar in staat heeft gesteld haar onderwijspraktijk te verrijken met spelend leren.

“De opleiding Specialist Jonge Kind heeft mij ontzettend veel gebracht. Het was niet alleen een herhaling en verdieping van de theoretische kennis over het jonge kind, maar het bood ook de mogelijkheid om verschillende groepen en scholen te bezoeken. Dit heeft mijn ideeënarsenaal enorm vergroot,” reflecteert Jaimy. “Wat ik vooral waardevol vond, was de interactie en het leren in een kleine groep, ons leerteam. Het heeft mij de gelegenheid gegeven om te sparren en te leren van anderen. Tot op de dag van vandaag pas ik veel van de geleerde methoden en technieken nog steeds toe in mijn dagelijkse lespraktijk.”

 

Als gevraagd wordt hoe ze naar zichzelf terugkijkt voor en na het opleidingstraject, vertelt Jaimy: “Ik ben als leerkracht zeker gegroeid door deze opleiding. Wat ik heb geleerd en gezien, heb ik geïntegreerd in mijn lessen en aangepast aan de behoeften van mijn leerlingen. Ik durf nu meer af te wijken van strikte lesmethodes en kijk vooral naar wat het jonge kind nodig heeft. Uiteraard houd ik rekening met de leerdoelen van SLO (Stichting Leerplanontwikkeling), maar ik werk ook regelmatig vanuit thema’s en de belevingswereld van de kinderen.”

 

Collega’s hebben duidelijk de impact van Jaimy’s specialisatie opgemerkt. Ze vertelt vol trots: “Als gevolg van mijn ervaring als leerkracht in de onderbouw, met name in groep 3, ben ik nu bouwcoördinator van groep 3 en groep 4. Samen met de intern begeleider draag ik medeverantwoordelijkheid voor het creëren van een gestroomlijnd onderwijsaanbod en een consistente aanpak. We werken aan een doorgaande lijn waarin spelend leren, een combinatie van methoden, thema’s en “Lezen en schrijven doe je samen” centraal staan. Hierbij verliezen we nooit de behoeften van de kinderen uit het oog en zorgen we voor de kwaliteit van de leerkrachten.”

“Ik zou deze opleiding zeker aanraden aan andere leerkrachten. Het biedt de mogelijkheid om de opgedane kennis direct toe te passen in de praktijk. Je werkt aan je eigen ontwikkeling en wordt eigenaar van je eigen groeiproces. Daarbij verliep het vinden van balans tussen werk, privé en de opleiding voor mij heel soepel”.

Ter afsluiting benadrukt Jaimy wat haar het meest heeft verrast in het leerproces en binnen haar eigen onderwijspraktijk: “Het was verrassend om te ontdekken dat ik eigenlijk al best goed bezig was. Maar door bewust na te denken over bepaalde aspecten ben ik nog meer open gaan staan voor nieuwe leermomenten. Het besef dat je jezelf altijd kunt blijven ontwikkelen en verbeteren in het onderwijs is iets wat me heeft geïnspireerd en gemotiveerd.”

Jaimy Carstens is een levendig voorbeeld van hoe professionalisering en specialisatie kunnen bijdragen aan persoonlijke groei en het creëren van een optimale leeromgeving voor jonge leerlingen. Haar toewijding aan het vak en haar inzet voor het spelend leren en een doorgaande leerlijn zijn inspirerend voor zowel haar collega’s als andere onderwijsprofessionals in Rotterdam en daarbuiten.
Wil je je ook specialiseren in onderwijs aan het jonge kind? Wellicht is deze opleiding dan ook wat voor jou! Voor meer informatie en inschrijven voor deze opleiding kun je terecht op deze webpagina.

 

Thomas More Academie  |  Stationssingel 80, 3033 HJ, Rotterdam  |  E. pro@thomasmorehs.nl  |  T. 0104657066  |  M. 0612650293
Onderdeel van Thomas More Hogeschool  |  Leveringsvoorwaarden