Onderwijs ontwerpen

Teamscholingstrajecten
Home » Cursussen » Close Reading

Close Reading

Werken aan dieper tekstbegrip in het basisonderwijs!

‘Hoera, begrijpend lezen!’ Hoe vaak hoor je dat in je klas? Veel leerlingen vinden begrijpend lezen niet leuk. Nederlandse leerlingen zijn slecht gemotiveerde lezers. En dat terwijl begrijpend lezen ook wel de belangrijkste vaardigheid voor de 21e-eeuw wordt genoemd. Leerkrachten vinden het lastig om een effectieve en toch ook boeiende les te geven. Herken je dit? De cursus Close Reading zorgt dat jij tekst voor je leerlingen tot leven kunt laten komen!

 

Doel

Leer een effectieve en boeiende begrijpend leesles te geven:

  • Leer over de werkwijze van Close Reading;
  • Gebruik activerende werkvormen om leerlingen met tekst aan de slag te laten gaan;
  • Ontwerp zelf lessen bij een verhalende tekst, informatieve tekst en andere tekstsoorten, waarmee je direct in de klas mee aan de slag kunt.

 

Doelgroep

Alle onderwijsprofessionals

 

Inhoud

Close Reading is een verdiepende manier van begrijpend lezen waarbij de inhoud van een complexe tekst centraal staat. Deze inhoud wordt in drie sessies steeds verder doorgrond door je leerlingen; per sessie duiken zij steeds dieper de tekst in. Ze gaan hierbij op een actieve manier aan de slag met de tekst. Herlezen, aantekeningen maken, samenvatten, monitoren, samenwerken, redeneren, discussiëren, en reflecteren zijn belangrijke vaardigheden waar het hier om draait. Teksten komen op deze manier tot leven.

 

We gaan eerst kijken wat er allemaal een rol speelt bij begrijpend lezen. Vervolgens maken we kennis met Close Reading en gaan dit in drie bijeenkomsten steeds verder uitdiepen. Hoe zien de verschillende sessies eruit, hoe pas je dit toe bij diverse tekstsoorten, waar vind je rijke, complexe teksten? Hoe model en differentieer je en welke werkvormen zijn effectief? In elke bijeenkomst wordt tijd ingepland om samen lessen voor te bereiden, zodat het geleerde meteen toegepast kan worden in de praktijk.

Tijdens de cursus worden wetenschappelijke inzichten en de praktijk continu met elkaar verbonden. Daardoor kun je er morgen in de klas gelijk mee aan de slag en kun je ook je collega’s inspireren.

Je krijgt het boek ‘Close Reading, werken aan dieper tekstbegrip’ van Diane Lapp e.a. bij de cursus cadeau.

Lesdata
11-01-2022 16:00-19:30
15-03-2022 16:00-19:30
17-05-2022 16:00-19:30

 

Bijzonderheden
Karin Versloot heeft 15 jaar als leerkracht in het primair onderwijs gewerkt en is inmiddels onderwijsadviseur bij Expertis. Ze helpt scholen bij het verbeteren van hun technisch- en begrijpend leesonderwijs, bij het creëren van een rijke taalomgeving en met de implementatie van Close Reading.


47.
Cursus

Thema
Taalonderwijs

Organisatie
Expertis i.o.v. Thomas More Academie

Locatie
Thomas More Hogeschool

Trainer
Manon Biemans

Afronding
Certificaat

Startperiode
Januari-Februari 2022

Aantal bijeenkomsten
3

Contacttijd
5-10 uren

Zelfstudie
<10 uren

Prijs
€ 450,-

Ik heb een vraag

Vraag informatie aan

Ook interessant