Onderwijs ontwerpen

Teamscholingstrajecten
Home » Cursussen » Dalton voor leerkrachten Primair Onderwijs

Dalton voor leerkrachten Primair Onderwijs

Alles dat kinderen al kunnen, hoef je ze niet meer te leren. En alles dat de leerlingen zelf kunnen, moet je als leerkracht niet doen. Het klinkt eenvoudig. Maar om goed les te kunnen geven volgens de daltonprincipes, moet je over de juiste kennis en vaardigheden beschikken.
Ga jij binnenkort werken op een daltonschool, of werk je daar misschien al? Word dan erkend daltonleerkracht met deze opleiding. Zo haal je het beste uit het daltononderwijs en je leerlingen!

Doel
Dankzij deze opleiding ontwikkel je je tot erkend daltonleerkracht:

  • Je hebt jezelf de vijf kernwaarden van daltononderwijs eigen gemaakt;
  • Het belang van je verworven inzichten en ervaringen heb je onderzocht voor je eigen school;
  • Je beschikt over kennis van actuele theorieën over dalton gerelateerde onderwerpen;
  • De dalton vaardigheden pas je structureel in je eigen lespraktijk toe;
  • Je hebt je netwerk van daltonleerkrachten vergroot en gebruikt deze intensief om te groeien als leerkracht en zo het beste aan je leerlingen te kunnen geven.


Doelgroep

Beginnende leerkrachten en leerkrachten werkzaam in het daltononderwijs.

Inhoud

Daltononderwijs is ‘a way of living’. Grondlegger Helen Parkhurst riep ruim een eeuw geleden al dat de wereld mensen zonder vrees nodig had. Vanuit dat idee helpen wij jou de daltonprincipes eigen te maken en zo een erkend daltonleerkracht te worden. Zodat de leerlingen in jouw klas initiatief durven nemen, verantwoordelijkheid durven dragen voor zichzelf, de medemens en hun omgeving.

In twee jaar haal je je bekwaamheid tot daltonleerkracht. In het eerste jaar maak je kennis met het daltononderwijs en de vijf kernwaarden: samenwerken, zelfstandigheid, reflectie, vrijheid/verantwoordelijkheid en effectiviteit/doelmatigheid.
In het tweede jaar zoeken we verdieping. We ontwerpen een goede taak, borgen afspraken en werken aan jouw eigen ontwikkeling als mens en leerkracht. Ook is er meer ruimte voor intervisie.
Reflectie speelt in iedere bijeenkomst een belangrijke rol. Want dalton is geen systeem, het zit in jou!
Je bereidt je voor op elke bijeenkomsten door voor opdrachten te kiezen uit assignments. Je bepaalt dus zelf op welke manier je aan de kernwaarden werkt en in welk tempo. Tijdens de bijeenkomsten vindt er veel uitwisseling plaats met collega’s die ook de opleiding volgen. De bijeenkomsten vinden dan ook plaats op de deelnemende scholen, zodat we van elkaar kunnen leren en elkaar kunnen inspireren.
Naast de bijeenkomsten organiseren we ieder jaar een minisymposium op Thomas More Hogeschool, waarbij diverse sprekers workshops verzorgen over dalton. Je kunt op het symposium ook je eigen dalton ervaring presenteren aan collega’s.

We moedigen je aan om naast verplichte literatuur ook zelf op zoek te gaan naar passende verdiepingsstof.
De opleiding wordt afgerond door middel van een presentatie en een portfolio waarin je je competenties aantoont. Je werkt gedurende het hele opleidingstraject aan dit portfolio.

Lesdata

Leerjaar 1:
22-09-2021
10-11-2021
19-01-2022
16-03-2022
01-06-2022 van 15:00-17:00 uur

Leerjaar 2:
13-10-2021
24-11-2021
02-02-2022
06-04-2022
15-06-2022 van 15:00-17:00

Symposium 11-05-2022 van 14:00-18:00

Bijzonderheden
Heb je al eerder of elders kennis opgedaan over dalton en kun je je competenties aantonen? Dan kunnen we een traject op maat aanbieden. Onderwijsassistenten kunnen ook deelnemen aan deze opleiding, met een aangepast programma.


WAARDERING

"Ik had al veel ervaring, maar nu kan ik er bewuster mee omgaan omdat ik de theorie daarachter beheers. Dat geeft me extra vertrouwen!"
"Ik ben zelfstandiger geworden en creatiever door opdrachten voor midden- of bovenbouw om te buigen naar onderbouwgroepen."
"De trainers zijn zo enthousiast over hun vak; het werkt aanstekelijk!"
"


31.
Opleiding

Thema
Scholing onderwijsconcepten: Dalton leerlandschap

Organisatie
Thomas More Academie

Locatie
Deelnemende scholen

Trainer
Brigitte Witmus
Lennard de Roo

Afronding
Certificaat

Startperiode
September-Oktober 2021

Aantal bijeenkomsten
6-8

Contacttijd
20-50 uren

Zelfstudie
30-50 uren

Prijs
€ 625,- per jaar

Ik heb een vraag

Vraag informatie aan

Ook interessant